Skip to main content

Violin

Violinen er det lyseste, mindste og mest populære strengeinstrument. Fordi dens klang skiller sig lidt ud fra de andre strygere spiller den ofte en fremtrædende rolle i et orkester.

I flere hundrede år har violinen været et af de vigtigste instrumenter i den klassiske musik, men også i folkemusikken spiller den en fremtrædende rolle. Hvad der er mere overraskende for mange er, at violinen også ret fed som jazz-instrument. Prøv bare at finde noget musik med jazz-violinisten Joe Venuti på Youtube, Spotify eller iTunes

I Viborg, og mange andre steder i verden, er violinen et populært begynderinstrument. Det skyldes først og fremmest japaneren Shinichi Suzuki, som opfandt Suzuki-metoden til undervisning af helt små børn. Mere om det lidt længere nede i teksten. 

Hvem kan spille violin? 
Allerede som 3-årig kan man få undervisning efter Suzuki-metoden. Vil du hellere have almindelig violin-undervisning anbefaler vi, at du er 8 år eller ældre.

Undervisning
I violinundervisningen tager vi udgangspunkt i dit niveau og i, hvad for noget musik, du godt kan lide. Du kan få soloundervisning, og hvis du går i 6. klasse eller derunder, kan du få undervisning sammen med en ven eller veninde, hvis I kan nogenlunde lige meget. Endelig er det også en mulighed at få undervisning efter Suzuki-metoden. Det anbefaler vi til børn under 10 år. 

Suzuki-undervisning
Suzuki-metoden er inspireret af den måde, små børn lærer deres modersmål på. Altså ved at lytte og efterligne. Undervisningen bygger på gehør - det vil sige, at man bruger øret, frem for at læse noder. Og derfor kan børn helt ned til 3 år få Suzuki-undervisning. Først senere, når man kan spille forskellige melodier, begynder man at lære noder. Forældre spiller en større rolle i Suzuki-undervisningen, end i anden musikundervisning. Som forælder deltager du i en stor del af undervisningen på Kulturskolen, og du er med, når dit barn øver sig derhjemme. 

Viborg er hvert år vært for et Suzuki-stævne for børn og voksne fra hele landet. Det ligger i starten af sommerferien. 

Uanset om du får almindelig eller Suzuki-undervisning tager vi udgangspunkt i dit niveau. Og du behøver ikke at kunne noder, når du starter. Vores undervisning bygger på, at vi har det sjovt med musikken. Du får mest ud af det, hvis du øver dig tit – gerne hver dag. Og så er det også sjovest, fordi du vil mærke, at du bliver bedre.

Det meste af vores violinundervisning foregår på Grønnegade i Viborg, men i nogle tilfælde kan de lade sig gøre at få undervisning om eftermiddagen på din folkeskole om. Klik her for at se, om du kan få undervisning på din egen skole.


Sammenspil 
Der er masser af muligheder for sammenspil for en violinist. På Kulturskolen Viborg kan du blandt andet spille med i Storband og Strygersammenspil, og senere kan du komme med i Orkester MidtVest. I løbet af en sæson vil du desuden blive inviteret til forskellige elevkoncert og workshops, hvor du møder andre børn og unge. 

Instrument
Du kan leje violiner i alle størrelser hos Kulturskolen Viborg. Hvis du senere vil købe dit eget instrument, er det en god idé at snakke med din lærer først, så du finder det rigtige og til den rigtige pris. Du kan se prisen og betingelserne for at leje et instrument her.

Vælg hold / instrument

Tilmeld
Violin