Skip to main content

Trækbasun (Trombone/Basun)

En trækbasun, trombone eller basun - kært barn har mange navne - spiller med en utroligt smuk klang. Du kan bruge basunen til både jazz og klassisk musik, i garder og popbands. I stedet for knapper har basunen en bøjle, som man bruger til at skifte tone med. Det hedder trækket, og det gør basunen unik, fordi det giver mulighed for at glide mellem tonerne og lave nogle sjove lyde og effekter.

Sammen med blandt andre althorn og trompet tilhører basunen messingfamilien, fordi mundstykket, som man blæser i, er lavet af messing.

Hvordan er undervisningen?
I undervisningen starter du med at lære, hvordan man får trækbasunen til at sige noget, og hvordan man får tonerne til at lyde smukke og klare. Det kalder vi blæseteknik. Du behøver ikke at kunne noder, når du starter. Det tager vi hen ad vejen, og vi starter med at spille små melodier, som kun har få toner. Senere spiller vi også efter bøger, hvor du kan finde baggrundsmusikken på nettet eller på en cd, så det lyder som om, du har et helt orkester i ryggen. Vi snakker om, hvad du gerne vil spille og sammen finder vi noget, som passer til dit niveau, og som, du synes, lyder godt.

Vores musikundervisning bygger på, at vi har det sjovt med musikken. Du får mest ud af undervisningen, hvis du øver dig tit – gerne hver dag. Og så er det også sjovest at øve sig, fordi du vil mærke, at du bliver bedre.

Det meste af vores basunundervisning foregår på Grønnegade i Viborg, men i nogle tilfælde kan de lade sig gøre at få undervisning om eftermiddagen på din folkeskole om. Klik her for at se, om du kan få undervisning på din egen skole.

Find vores lærere i trækbasun ved at scrolle ned i listen her!

Hvem kan spille trækbasun?
Du skal være cirka 9 år (afhængigt af, hvor stor og stærk, du er) for at komme i gang med at spille trækbasun. Vi har børnebasuner, du kan låne, så hvis du er i tvivl, kan du altid komme ind og få en snak med os på kontoret.

Vi tager altid udgangspunkt i, hvem du er, og hvor meget du kan, og derfor er det aldrig for sent at starte.

Spil sammen med andre!
Det er vores erfaring, at det er vigtigt hurtigt at komme til at spille sammen med andre. Det første sted, du kan det, er i Orkesterskolen og Kulturskolens Storband. Senere kan du komme med i FDF’s harmoniorkester, Dream Team, Heartbeatn' Soul eller  Soultusserne. Derudover arrangerer vi sammenspil, elevkoncerter og workshops i løbet af sæsonen, hvor du møder og spiller sammen med andre børn og unge, som også spiller musik.

Skal man købe en trækbasun?
Du kan leje en trækbasun hos Kulturskolen Viborg. Hvis du senere vil købe dit eget instrument, er det en god idé (faktisk ret vigtigt), at du snakker med din lærer først. Du kan se priser og vilkår for at leje et instrumenter her!

Du kan også låne et trækbasun gratis hos FDF’s Harmoniorkester, hvis du melder dig ind og spiller i orkestret. Det er virkelig sjovt, så det kan vi godt anbefale.

Tilmeld
Trækbasun (Trombone/Basun)