Skip to main content

Saxofon

Saxofonen er mest kendt fra jazz- og popmusikken, men bruges også meget i klassisk musik. Lyden er blød, sprød og fyldig, og du kan forme klangen meget forskelligt alt efter, hvad for noget musik du spiller.

De mest almindeliger saxofoner er alt- og tenorsaxofonen, men du vil også af og til støde på den lyse, næsten klarinetagtige sopransaxofon eller den dybe, brummende tenorsaxofon. Selvom alle saxofoner er lavet af messing, kaldes de træblæsere, fordi lyden laves ved hjælp af et tyndt blad af bambus, som sidder i mundstykket. Nogle af verdens mest kendte saxofonister er jazzmusikere. Prøv for eksempel at lytte til John Coltranes My Favorite Things. Men også i popmusikken er saxofonen populær. Prøv for eksempel at høre Careless Whisper af George Michael eller Boomtown af Mark Knopfler.

Er du nysgerrig på, hvordan saxofonen lyder i klassisk musik, kan du søge på Alexander Glazunovs Concerto in Eb major for Alto Saxophone. 

Hvordan er undervisningen?
I saxofonundervisningen lærer du, hvordan man blæser og frembringer lyd på saxofonen. Du kommer hurtigt til at spille enkle melodier, fordi klapperne gør det relativt nemt at skifte mellem forskellige toner. Sammen med din lærer kan du finde noget musik, som passer til dit niveau og din smag, og efterhånden som du bliver dygtigere, kan du afprøve forskellige genrer. Når du efter nogle år har godt styr på tonerne og de forskellige klange, kan du begynde at øve dig i at improvisere og jamme - altså spille uforberedt sammen med andre musikere. 

Det er vigtigt for os, at det er sjovt at spille musik. Og det er faktisk allersjovest, når du øver dig tit - gerne hver dag, fordi du kan mærke, at du bliver bedre.  


Spil sammen med andre!
Det er vores erfaring, at det er vigtigt hurtigt at komme til at spille sammen med andre. Det første sted, du kan det, er i Orkesterskolen og Kulturskolens Storband. Senere kan du komme med i FDF’s harmoniorkester, Dream Team, Heartbeatn' Soul eller  Soultusserne. Derudover arrangerer vi sammenspil, elevkoncerter og workshops i løbet af sæsonen, hvor du møder og spiller sammen med andre børn og unge. 

Som voksen saxofonist kan du spille med i Viborg Concert Band eller Viborg Big Band

Skal man købe en saxofon?
Du kan leje en saxofon hos Kulturskolen Viborg. Du kan se priser og vilkår for at leje et instrumenter her. Hvis du senere vil købe din egen, er det vigtigt, at du snakker med din lærer først.  Du kan også låne en saxofon gratis hos FDF’s Harmoniorkester, hvis du melder dig ind og spiller i orkestret. Det er virkelig sjovt, så det kan vi godt anbefale.

Tilmeld
Saxofon