Skip to main content

Guitar

Guitaren fås i utroligt mange former, og er et meget udbredt instrument. Den bruges til alt fra det nyeste elektroniske musik til lejrture og klassiske koncerter i store koncerthuse. På Kulturskolen Viborg kan du enten melde dig til akustisk eller elektrisk guitar. Uanset hvad du vælger, er guitaren et rigtig godt begynderinstrument, og du vil opleve, at du hurtigt kommer i gang med at spille nogle gode melodier og sange. Selvom grebene på en akustisk og en elektrisk guitar som regel er ens, er teknikken lidt forskellig. Det skyldes, at lyden af strengene på en akustisk guitar forstærkes, når de giver genlyd i hulrummet midt på guitaren. På en elektrisk guitar bliver vibrationerne i strengene sendt gennem en forstærker og ud gennem højtalerne. Derfor er teknikken lidt forskellig, selvom grebene som regel er de samme.

Guitaren er mest kendt fra rock- og popmusikken, men der er også skrevet mange klassiske værker med guitaren som soloinstrument. Et af de meste kendte er Stanley Meyers Cavatina. Og når vi er ved den klassiske guitarmusik, er verdensstjernen Miloš Karadaglić også værd at lytte til. 

Er du mere til rockguitar, er listen næsten uendelig. Det amerikanske rockmagasin Rolling Stone udnævnte i 2015 Jimi Hendrix som verdens bedste guitarist med den begrundelse, at han “udvidede vores idé om, hvad rockmusik kunne være”. Lyt for eksempel til Little Wing, som guitaristen Tom Morello, beskriver som Hendrix’ smukkeste sang. 

Hvordan er undervisningen?
I guitarundervisningen får du en grundlæggende forståelse for musik og akkorder. Du lærer, hvordan du bruger både højre og venstre hånd, og vi arbejder både med noder og med at spille efter gehør - altså det at bruge ørerne. Du lærer også at spille efter becifringer og tabulaturer (eller tabs, som det tit hedder, hvis du vil søge efter akkorder til en sang på internettet). Du kan få soloundervisning, men hvis du går i 6. klasse eller derunder, kan du også få undervisning sammen med en ven eller veninde. Vores undervisning bygger på, at vi har det sjovt med musikken. Du får mest ud af undervisningen, hvis du øver dig tit – gerne hver dag. Og så er det også sjovest, fordi du vil mærke, at du bliver bedre. 

Det meste af vores guitarundervisning foregår på Grønnegade i Viborg, men vores guitarlærere er også på flere folkeskoler om eftermiddagen. Klik her for at se, om du kan få undervisning på din egen skole.


Hvor gammel skal man være?
Du skal være cirka 6 år for at starte på akustisk guitar og cirka 10 eller ældre for at komme i gang med at spille elektrisk guitar. 

Hvem kan man spille sammen med?
Musik er sjovest, når man spiller sammen med andre, så det er noget, vi gør meget ud af. Det første sted, du kan spille sammen med andre, er i vores Storband. Senere kan du komme med i Dream Team, Heartbeat’n Soul, Soultusserne, eller Jazztusserne. Du kan også komme med i vores sammenspil for klassisk guitar, og derudover arrangerer vi elevkoncerter og workshops i løbet af sæsonen, hvor du møder og spiller sammen med andre børn og unge.

Skal man købe en guitar?
Uanset om du vil spille akustisk eller elektrisk guitar er det en god idé at ringe ind til os og få lidt vejledning, inden du går ud og bruger mange penge. Man kan komme rigtig langt for 1000 kroner. Vil du spille elektrisk guitar skal du være opmærksom på, at du skal bruge en forstærker eller et anlæg, men så er der til gengæld den fordel, at du kan øve dig med høretelefoner på.

Vælg hold / instrument

Tilmeld
Guitar