Skip to main content

Cello

Celloen er bygget på samme måde som en violin, men er meget større, og derfor står den på gulvet, hvor du holder den mellem dine knæ. Den har en dyb og varm klang, som gør den populær som både solo- og orkesterinstrument. En cello er på hjemmebane i den klassiske musik, i folkemusik og filmmusik, men bliver også i højere grad populær i for eksempel jazz og rockmusik. Noget af det mest kendte klassiske cello-musik er Johann Sebastian Bachs seks suiter for solocello. Prøv for eksempel at lytte til dem spillet af den kendte cellist Yo Yo Ma på Youtube eller Spotify. Lyt her til Cello Suite No.1.

Vil du i en helt anden retning med din cello, kan du måske finde inspiration hos det finske metal-band Apocalyptica, som bruger celloer i stedet for guitarer. Deres debutalbum, Plays Metallica by Four Cellos består af otte coverversioner af Metallica-sange udelukkende spillet på celloer.

Hvem kan gå i gang med at spille cello?
Du kan gå til cello, fra du er tre år, hvis du får undervisning efter Suzuki-metoden. Med vores almindelige undervisningsmetoder, skal du være mindst 9 år.

Undervisning
I cello-undervisningen tager vi udgangpunkt i dit niveau og i det musik, du godt kan lide. Du kan få soloundervisning, og hvis du går i 6. klasse eller derunder, kan du få undervisning sammen med en ven eller veninde, hvis I kan nogenlunde lige meget. Endelig er det også en mulighed at få undervisning efter Suzuki-metoden. Det anbefaler vi til børn under 10 år. 

Suzuki-undervisning
Suzuki-metoden er inspireret af den måde, små børn lærer deres modersmål på: ved at lytte og efterligne. Undervisningen bygger på gehør - det vil sige, at man bruger øret, frem for at læse noder. Og derfor kan børn helt ned til 3 år få Suzuki-undervisning. Først senere, når man kan spille forskellige melodier, begynder man at lære noder. Forældre spiller en større rolle i Suzuki-undervisningen, end i anden musikundervisning. Som forælder deltager du i en stor del af undervisningen på Kulturskolen, og du er med, når dit barn øver sig derhjemme. Viborg er hvert år vært for et Suzuki-stævne for børn og voksne fra hele landet. Det ligger i starten af sommerferien. 

Uanset om du får almindelig eller Suzuki-undervisning cello tager vi udgangspunkt i dit niveau. Og du behøver ikke at kunne noder, når du starter. 
Vores undervisning bygger på, at vi har det sjovt med musikken. Du får mest ud af det, hvis du øver dig tit – gerne hver dag. Og så er det også sjovest, fordi du vil mærke, at du bliver bedre.  


Sammenspil 
Der er masser af muligheder for sammenspil, hvis du er cellist. På Kulturskolen Viborg kan du blandt andet spille med i Storband, Strygersammenspil og senere Orkester MidtVest. I løbet af en sæson vil du desuden blive inviteret til forskellige elevkoncert og workshops, hvor du møder andre børn og unge, som spiller det samme som dig eller noget helt andet.

Skal man købe en cello?
Du kan leje en cello hos Kulturskolen Viborg - også i børnestørrelse. Hvis du senere vil købe dit eget instrument, er det en god idé at snakke med din lærer først. Se prisen og betingelserne for at leje et instrument her.

Vælg hold / instrument

Tilmeld
Cello