Skip to main content

Althorn, baryton og euphonium

Althorn, baryton og euphonium er alle messinginstrumenter, og de ligner hinanden meget. Althornet er mindst, så kommer barytonen og til sidst euphonium. Til messingfamilien hører også trompet, trækbasun og horn og tuba.

Althornet har en let, fyldig og varm lyd, og hvis du lytter til musik spillet af et harmoniorkester eller brassband, vil du opleve, at althornet både kan spille melodien og baggrundstonerne (det, man kalder harmoni). Det er godt at starte på, hvis du gerne vil i gang med at spille et messinginstrument, fordi det er let at få til at lyde af noget, og fordi det ikke er så stort. Senere kan du skifte til baryton eller euphonium, hvor du bruger den samme teknik.  

Hvordan er undervisningen?
I undervisningen starter du med at lære, hvordan man får althornet til at sige noget, og hvordan man får tonerne til at lyde smukke og klare. Det kalder vi blæseteknik. Du behøver ikke at kunne noder, når du starter. Det tager vi hen ad vejen, og vi starter med at spille små melodier, som kun har få toner. Senere spiller vi også efter bøger, hvor du kan finde baggrundsmusikken på nettet eller på en cd, så det lyder som om, du har et helt orkester i ryggen. Vi snakker om, hvad du gerne vil spille og sammen finder vi noget, som passer til dit niveau, og som, du synes, lyder godt.

Vores musikundervisning bygger på, at vi har det sjovt med musikken. Du får mest ud af undervisningen, hvis du øver dig tit – gerne hver dag. Og så er det også sjovest at øve sig, fordi du vil mærke, at du bliver bedre.

Find vores lærer i althorn, baryton og euphonium ved at scrolle ned i listen her!

Hvem kan spille althorn?
Du skal være cirka 7 år (afhængigt af, hvor stor og stærk, du er) for at komme i gang med at spille althorn. For at spille baryton og euphonium, skal du være ældre og større. Hvis du er i tvivl om, hvilket instrument, der passer til dig, må du gerne ringe til vores lærer eller kontor og få lidt vejledning.

Vi tager altid udgangspunkt i, hvem du er, og hvor meget du kan, og derfor er det aldrig for sent at starte.

Spil sammen med andre!
Det er vores erfaring, at det er vigtigt hurtigt at komme til at spille sammen med andre. Det første sted, du kan det, er i Orkesterskolen og Kulturskolens Storband, og senere kan du komme med i FDF’s harmoniorkester.

Derudover arrangerer vi sammenspil, elevkoncerter og workshops i løbet af sæsonen, hvor du møder og spiller sammen med andre børn og unge, som også spiller musik.

Skal man købe et althorn?
Du kan leje et althorn hos Kulturskolen Viborg. Hvis du senere vil købe dit eget instrument, er det en god idé (faktisk ret vigtigt), at du snakker med din lærer først. Du kan se priser og vilkår for at leje et instrumenter her.

Du kan også låne et althorn, en baryton eller euphonium gratis hos FDF’s Harmoniorkester, hvis du melder dig ind og spiller i orkestret. Det er virkelig sjovt, så det kan vi godt anbefale.

Vælg hold / instrument

Tilmeld
Althorn, baryton og euphonium