Skip to main content

Klarinet

Klarinetten er en træblæser og i familie med saxofonen. Det betyder, at man laver lyden ved at blæse henover et tyndt træblad, som sidder i mundstykket. Klarinettens lyd kan skifte fra blød og imødekommende til både hidsig og munter. Det er den træblæser, som kan spille flest forskellige toner, og fordi den kan så meget forskelligt, kan du virkelig komme vidt omkring med en klarinet i tasken.

Den er elsket som jazzinstrument og i folkemusik - især i østeuropæisk og jødisk folkemusik. Men den er også en fast del af de store symfoniorkestre og er velegnet til både klassisk musik og filmmusik. Lyt for eksempel til Mozarts klarinetkoncert i A-dur eller den lidt mere livlige klarinetkoncert af Carl Nielsen

Danske Peter Bastian var uddannet i at spille fagot, men også en meget dygtig klarinettist, som eksperimenterede meget med folkemusikken. Hvis du er klar på noget vildt klarinetmusik, så søg på Sigøjnerkrudt af Bazaar. Eller, hvis du tør, på albummet Peter Bastian & Lenovskata Grupa, hvor han spiller sammen med den bulgarske klarinettist Nikola Jankov. 

Hvordan er undervisningen?
I klarinetundervisningen lærer du, hvordan man blæser og frembringer lyd på klarinetten. Du kommer hurtigt til at spille enkle melodier, fordi klapperne gør det relativt nemt at skifte mellem forskellige toner. Sammen med din lærer kan du finde noget musik, som passer til dit niveau og din smag, og efterhånden som du bliver dygtigere, kan du afprøve forskellige genrer. 

Det er vigtigt for os, at det er sjovt at spille musik. Og det er faktisk aller sjovest, når du øver dig tit - gerne hver dag, fordi du kan mærke, at du bliver bedre.  

Det meste af vores klarientundervisning foregår på Grønnegade i Viborg, men i nogle tilfælde kan de lade sig gøre at få undervisning om eftermiddagen på din folkeskole om. Klik her for at se, om du kan få undervisning på din egen skole.


Spil sammen med andre!
Det er vores erfaring, at det er vigtigt hurtigt at komme til at spille sammen med andre. Det første sted, du kan det, er i Orkesterskolen og Kulturskolens Storband. Senere kan du komme med i FDF’s harmoniorkester, Dream Team, Heatbeat'n Soul eller Jazztusserne. Derudover arrangerer vi sammenspil, elevkoncerter og workshops i løbet af sæsonen, hvor du møder og spiller sammen med andre børn og unge. 

Som voksen klarinettist kan du spille med i Viborg Concert Band.

Skal man købe en klarinet?
Du kan leje en klarinet hos Kulturskolen Viborg, og du kan se priser og vilkår for at leje et instrumenter her. Hvis du senere vil købe din egen, er det vigtigt, at du snakker med din lærer først. 
Du kan også låne en klarinet gratis hos FDF’s Harmoniorkester, hvis du melder dig ind og spiller i orkestret. Det er virkelig sjovt, så det kan vi godt anbefale.

Tilmeld
Klarinet