Skip to the content

MGK på Art-GK i Viborg

Drømmer du om at nørde musik i det meste af din fritid? Vil du finde et fællesskab med andre unge, som har det på samme måde? Og er du mellem 14 og 25 år? 

Så skulle du overveje at søge ind på MGK – et musikalsk grundkursus på tre eller fire år, som kvalificerer dig til optagelsesprøven på landets konservatorier.

På Kulturskolen Viborg kan du vælge den klassiske eller rytmiske linje, hvor hovedfaget er et instrument eller sang. Men du kan også vælge produktionslinjen, hvor dit hovedfag for eksempel kan være sangskrivning, elektronisk musik eller lydteknik. På alle tre linjer sammensætter vi nogle super fede MGK-forløb, og vi gør meget ud af at lytte til dine ønsker og idéer undervejs.

MGK i Viborg er et kreativt musikmiljø

Vi lægger stor vægt på, at vores elever er ’skabende’ musikere. Det betyder, at du som MGK-elev i på Kulturskolen Viborg ikke bare lærer at kopiere andres musik, men også at finde din egen stil og byde ind i sammenspil og musikalske fællesskaber.

Her bliver du en del af et kreativt miljø omkring Klub 0.12, hvor både vores lærere, MGK’ere og andre elever arrangerer koncerter og foredrag, og her kan du snuse til den del af livet som musiker, der handler om at få nogle gode idéer og føre dem ud i livet. Hør Søren og Magnus fortælle om klubben og skolens lydstudie i videoen her: 

Kan man tage MGK sammen med STX eller HF? 

MGK er tilrettelagt, så du også kan gå på en ungdomsuddannelse eller have et arbejde ved siden af. Men det kræver hårdt arbejde, og du skal være opmærksom på, at det ikke er alle, som kan overskue ungdomsuddannelse og MGK på samme tid..

Derfor vælger mange at søge ind på MGK lidt forskudt af for eksempel gymnasiet, så de afsluttende prøver ikke falder samme sommer. Du kan for eksempel søge ind, så du starter på MGK i 9. klasse, eller når du er kommet i gang med din ungdomsuddannelse.

Husk også at du ikke skal tage en STX eller HF for at blive optaget på MGK. Nogle vælger kun at gå på MGK samt have lettere erhversarbejde ved siden af.

På ArtGK har vi et tæt og godt samarbejde med Viborg Gymnasium og HF samt Viborg Katedralskole. Det betyder, at du som elev på ArtGK og et af de to gymnasier får skræddersyet dine skemaer, så store afleveringer ikke falder sammen med en turné eller årsprøve. Sammen med dig skaber vi den struktur, som gør, at din hverdag hænger sammen med både skolearbejde og tid til at øve.

Hent en folder om samarbejdet med Viborg Katedralskole her!

Hent en folder om samarbejdet med Viborg Gymnasium og HF her!

Som MGK-elev har du desuden mulighed for at tage enten MGK, STX eller begge dele på fire år. Du har grundlæggende de samme fag og antal timer, men de er fordelt på fire i stedet for tre år. Du kan læse mere om den fire-årige STX på Viborg Gymnasium og HF her. Kontakt Viborg Katedralskole for at høre mere om den fire-årige STX der.

Hør Ida Marie fortælle om den fireårige STX og Viborg Katedralskoles kollegie her:

På Viborg Gymnasium og HF kan du også vælge HF på tre år i stedet for to. Det giver dig god tid til at øve på dit instrument og fordybe dig i din musik ved siden af. Du kan læse mere om den tre-årige HF på Viborg Gymnasium og HF her.

Hør Mikkel fortælle om den tre-årige HF her:

Undervisningen på MGK

På MGK får du undervisning i dit hovedfag og i klaver som bifag. Hvis dit hovedfag er klaver, kan du selv vælge et bifag. Du har hørelære, musikteori, SDS (sang, dans og spil) og kor sammen med de andre MGK’ere en aften om ugen, og derudover skal du regne med sammenspil, koncerter og studieture i løbet af året.

Klik her for at se, hvem der underviser i dit instrument. 

Tager du MGK på 4 år, har du lidt mindre undervisning i dit hovedfag og bifag. Og generelt gør vi både på det 3-årige og det 4-årige forløb meget ud af at tage hensyn til din uddannelse og hverdag.

Når du går på MGK er undervisningen gratis, men uddannelsen er ikke i sig selv SU-berettiget.

 

Hovedfag: 60 minutters undervisning i 34 uger hvert år

Bifag: 20 minutters undervisning i 34 uger hvert år

Sammenspil: Cirka 2 ½ time i 25 uger hvert år

Teori, hørelære, SSB og kor: 3 timer i 34 uger hvert år  

HVORDAN SØGER JEG IND?

Først og fremmest synes vi, at du skal komme til vores orienteringsmøde som er hvert år i januar. Se mere i kalenderen. Her får du meget mere at vide om MGK og også optagelsesprøven.

Hvis du vil til optagelsesprøven på MGK, skal du tilmelde dig på musikalskgrundkursus.dk senest 1. februar kl.12.00. Her kan du også læse mere om optagelsesprøverne til hhv. klassisk, rytmisk og produktionslinjen. Da det er et tilmeldingssystem for hele landet, kan vi desværre ikke hjælpe dig, hvis du overskrider tilmeldingsfristen. I det tilfælde er du nødt til at vente til næste år. 

Optagelsesprøverne ligger i slut februar/start marts. Det får du nærmere besked om, når du er tilmeldt.

Hør Jacob og Frederik fortælle om deres oplevelse med optagelsesprøven her: 

Hvad koster det at gå på MGK?

Det er gratis at gå på MGK da MGK har sit eget lovgrundlag. Der kan dog forekomme udgifter til studieture, workshops, koncerter mm.

En del af MGK MidtVest

Som MGK-elev på ArtGK, er du også en del af MGK Midtvest, som har center i Holstebro. På mgkmidtvest.dk kan du læse mere om kurset og finde eksempler på prima vista og andet godt fra tidligere optagelsesprøver.

Vil du vide mere?

Er du i tvivl om noget, eller har du brug for en snak om, hvordan dit MGK-forløb kan skrues sammen, er du velkommen til at kontakte Henrik Resen.

Henrik Resen

Vicekulturskoleleder

Jeg er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium med basun som hovedfag og har spillet i stort set samtlige danske professionelle klassiske og rytmiske orkestre/ensembler og adskillige i udlandet. Je…
Læs mere